recept: Lekváros bukta, Kifőzde
Lekváros bukta
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

16 buktához:
50 dkg finomliszt,
3 dkg élesztő,
2 db tojás sárgája,
5 dkg vaj,
5 dkg porcukor,
2 kávéskanál kristálycukor,
2,5-3 dl tej,
finom, sűrű házi lekvár, só



Langyos helyen, lefedve, 1 dl langyos tejben az élesztőt a kristálycukorral felfuttatjuk legalább kétszeres magasságúra.
Ezalatt egy keverőedénybe beleszitáljuk a szobahőmérsékletű lisztet, hozzátesszük a puhára kiengedett vajat, egy csipet sót és a porcukrot, és elmorzsoljuk benne a vajat.
Mire ezzel elkészülünk, az élesztő már emelgeti a tetejét, tehát hozzáadjuk a liszthez, és összegyúrjuk. A cél, hogy a nokedlitésztánál puhább, nagyon könnyű tésztánk legyen, ami elválik a kezünkről. Ezért langyos tejet adunk hozzá apránként, vigyázva, nehogy folyós legyen a tészta. Ha kész, liszttel vékonyan meghintjük, és egy konyharuhával letakarva, kb. fél óra - negyven perc alatt kétszeresére kelesztjük.
Amíg a tészta kel, bekapcsoljuk a sütőt 150 fokra, előkészítjük a lekvárt, gyúródeszkát, nyújtófát, kikenjük a tepsit, szóval elfoglaljuk magunkat valami hasznos tevékenységgel.
A dagadtra puffadt tésztát kiborítjuk a liszttel meghintett gyúródeszkára, liszttel meghintjük, és ujjnyi vastag téglalap formára kinyújtjuk. Éles-hegyes, lisztezett késsel 4x4 kockára vágjuk. Minden téglalapocska közepére egy-egy púpos evőkanál baracklekvárt teszünk, a széleket egymásra hajtjuk, a végeit finoman bebökdössük az ujjunkkal, hogy jól záródjon. Ha a lekvár csak kissé folyós is, egyenként érdemes adagolni és rögtön összezárni, mert szétfolyik és akkor nem tudjuk rendesen becsomagolni a tésztába. A kész darabokat a vajjal kikent, langyos tepsibe lerakjuk, szellősen, nem túl közel egymáshoz, legalább a kenőtoll közéjük férjen. Úgy tegyük, hogy a hajtogatott fele kerüljön alulra, így a teteje szép sima lesz. Mire az utolsó is a tepsibe kerül, az elsők már pufira keltek, és keresik egymás közelségét, igyekeznek eggyé válni. Ezért a bukták tetejét és oldalait megkenjük olvasztott vajjal, hogy ha megsültek, elváljanak egymástól.
A tepsiben még 15 percig kelesztjük letakarva. Ha megkelt, betesszük a 150 fokra előmelegített sütőbe, és légkeverés nélkül kb. 35 perc alatt halvány rózsaszínűre sütjük. A megsült tésztát kivesszük és letakarjuk pár percre ruhával, hogy a teteje megpuhuljon, majd szórjuk be vastagon vaníliás porcukorral.
Melegen a legfinomabb, de nem forrón, mert a lekvár igencsak tüzes tud lenni. Másnap már nem annyira jó, ezért érdemes pontosan kikalkulálni a mennyiséget. Baracklekvárral a legfinomabb, de meggy- vagy málnalekvárral is szuper, eperdzsemmel egyenesen isteni.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: kelt tészta

Forrás: Internetes gyűjtés és tapasztalatok alapján.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.08.18. Utoljára frissítve: 2011.10.24.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 20:29:46 - 2.54)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez